5 Day Fast Bewust gezond

  • Betere balans in lichaamsvet
  • Verbeter je slaapkwaliteit
  • Geef je sportprestaties een boost
  • Herstel van maag en darmen
  • Verlaag je stressniveau
  • Gezondere levensstijl
Ja, ik wil 5 Day Fast proberen

Je werkt bewust aan je gezondheid, beweegt regelmatig en eet steeds gezonder.

Maar weet jij het verschil tussen een biologische of biodynamische appel en een gewone appel? En hoe deze verschillende appels wel of niet bijdragen aan je gezondheid?

En weet je hoe probiotica werken en hoe ze beperkt zijn?

Intermittent fasting wint de laatste jaren aan populariteit. Veel mensen experimenteren lang met de zogenaamde '16-8 vorm'. Hier eet/drink je 16 uur (behalve water) en 8 uur niet elke dag. In de praktijk betekent dit dat veel mensen ervoor kiezen om het ontbijt over te slaan.

Is het slim om het ontbijt over te slaan? Wat is hiervan het effect op de lange termijn?


In 2020 verscheen een zogenaamde 'meta-analyse' met de titel: “Verband tussen ontbijt overslaan en risico op hart- en vaatziekten en sterfte door alle oorzaken”. Het laat zien dat je niet alleen wilt experimenteren.

Je wilt dus het juiste doen en op de hoogte blijven van wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsinzichten die zowel nu direct bijdragen aan jouw gezondheid als ervoor zorgen dat je langer gezond oud wordt.

Met 5 Day Fast gidsen we je door deze "gezondheidsjungle". Onderbouwd door onder andere 30 jaar wetenschappelijk onderzoek doe je periodiek mee aan 5 Dagen Vasten.

5 Day Fast gaat over het herstellen en verbeteren van je gezondheid op een manier die voor iedereen haalbaar is. Dit doen we door het 'vasten' na te bootsen terwijl je blijft eten en bewegen.

Wat onze leden hierover zeggen

Emma Geurts de Leng (43 jaar / GZ-psycholoog Zwart & DeLeng psychologenpraktijk)

6 keer deelgenomen

“Mijn drijfveer is om gedurende de dag zo veel mogelijk energie over te houden om aan anderen te geven en langer gezond oud te worden en ik vind 5 Day Fast werkelijk fantastisch! Waarom? 

Gedurende de 5 dagen mag je gewoon eten, wat al heel bijzonder is, en de menu’s zijn ook nog eens echt lekker! Het eten van biodynamische producten is niet te vergelijken met een sapkuur. De menu’s kun je in je dagelijkse leven invoeren. Naarmate ik het vaker heb gedaan merkte ik dat ik er goed in ben geworden. Het is sowieso goed vol te houden, maar de vijfde dag is er wel één van honger. Gelukkig is het dan ook al weer bijna voorbij en gaan we lekkere boodschappen doen voor dag 6. Mijn man en ik doen het regelmatig samen. Het brengt een mooie verbinding in zo’n week dat je samen de uitdaging aangaat.

Ik had in mijn leven al veel gezondheid experimenten gedaan en had ook al meer over dr. Longo en het fasting mimicking diet gelezen. Ik ben echt blij dat ik 5 Day Fast heb ontdekt en het is prettig dat ik door 5 Day Fast volledig wordt ontzorgd. Het komt niet alleen drie keer per jaar naar me toe, maar ook als ik een vraag heb voel ik me serieus genomen en is er direct contact. 

Elke keer dat ik vast ervaar ik weer een lichamelijke en mentale reset. Je bouwt een andere relatie met voeding op. Ik doe het overigens niet om mijn gewicht maar vooral voor een langer gezond leven. Het is daarbij fijn dat je huid er van opknapt, je voelt een positieve energie, en het is uiteraard fijn dat je buik en je hele lichaam strakker is erna.”

Nathalie Bremer (51 jaar / Directeur Projectenbureau Primair Onderwijs Zuidoost)

FIRST TIMER

"Ik vond t een geweldige ervaring om te doen. Honger gevoelens heb ik niet echt ervaren. De eerste 2 dagen was ik s’avonds wel moe en in de ochtenden had ik een lichte hoofdpijn. Dat vond ik gek want dat heb ik normaal eigenlijk nooit. Maar ok, vanaf de derde dag ging ik me echt goed voelen. De hele week sliep ik overigens echt lekker en steeds meer begon ik een soort van “high” te ervaren. De allergrootste “high” had ik op zaterdag. Mijn verwachting was dat ik bijvoorbeeld brood met Mozzarella wilde eten maar eenmaal aan het ontbijt werden t noten en gedroogde abrikozen. Het “5DF-ontbijt” is trouwens een blijvertje. Ook de avondgerechten vond ik lekker op smaak en ik vond het opvallend dat ik veel meer proefde. Het was ook heel leuk om dit samen met mijn partner te doen. We hadden er gewoon veel lol in. Een aantal gerechten neem ik mee in ons normale leven. Ik ben me bewuster geworden van wat ik snaaide op een dag. Dat doe ik nu veel minder en is ook ingeruild voor bijvoorbeeld de dadels. Ik kan het echt aanbevelen al vind ik het wel prijzig."

Angela Braspennincx (45 jaar / Gezondheidswetenschapper in het Avans University of Applied Sciences)

FIRST TIMER

“Sowieso zijn Ramon en Marijn toffe gasten met een gunfactor en de dagelijkse filmpjes die we kregen zijn leuk. De vijf daagse is al prettig omdat je de week lekker vooral met jezelf bezig bent, met je eten en je sport. Leuk trouwens dat 5 Day Fast vanuit de sport kant komt nu. Dan vergelijk je het toch ook met sportvasten en dan is dit goed te doen. Slechts vijf dagen en geen sapkuur maar echt gezond eten. Honger heb ik niet gehad, met uitzondering dan van de vrijdagavond toen mijn man met een zak chips naast me op de bank zat.

Ik heb me tien jaar geleden al vanuit ziektebeelden verdiept in dr. Longo en me toen regelmatig afgevraagd waarom niemand dit weet? Dat je met het in dit geval, nabootsen van vasten, gezondheid kunt verbeteren. Ik heb nu zelf meegedaan vanuit mijn interesse als gezondheidswetenschapper en om aan mijn preventieve gezondheid te werken wat ik een positieve ervaring vond. Ik heb me gedurende de vijf dagen goed gevoeld, maar geen extra energie ervaren of een lagere hartslag. De eerste weken erna had ik een honger gevoel wat ik maar moeilijk kon weerstaan.

Inmiddels zijn we echter een aantal weken verder en moet ik zeggen dat het bizar lekker gaat. Na overleg met Ramon ben ik alles los gaan laten en gewoon naar behoefte weer gaan eten, maar dan wel noten, fruit, en af en toe zuivel en vlees. Van onbewerkt voedsel kun je in principe onbeperkt eten. Het lijkt wel of ik nieuwe longen en een nieuw hart heb. Ik train anderhalf uur in het zwembad en fiets daarna nog fit naar huis. Voorheen kwam ik niet vooruit met het zweet op mn rug.”

Rutger Bruin (61 jaar / Eigenaar Blue Ocean Recruitment B.V)

2 keer deelgenomen

"Ik ben met jullie programma in contact gekomen via mijn zoon die bij Apollo Endurance traint voor triathlons. Ik heb vroeger veel gesport maar op een gegeven moment kreeg ik steeds blessures, vooral bij het hardlopen. Toch inspireerde mijn zoon Joep mij om ook aan triathons te gaan doen, op mijn niveau dan. Daar ben ik twee jaar geleden mee gestart en via een geleidelijke opbouw ben ik nu weer fit en heb ik een aantal triathlon sprints gedaan. Dit jaar staat de Olympische afstand in Oudekerk op het programma.

Over 5 Day Fast ben ik echt enthousiast. Het mooie van jullie programma is namelijk dat je jezelf in vijf dagen kunt resetten. Voor ik jullie vasten programma kende was ik vaak aan het struggelen, bijvoorbeeld na de winter, om er een paar kilo’s af te krijgen. Het is echt verbazend, maar ik heb het net weer meegemaakt. Ik ben kilo’s lichter en omdat je vetverbrandingsmotor geactiveerd is, ervaar ik nu een lekkere energie, heb ik een betere focus op mijn werk, voel ik me fitter en heb ik 'slechte' gewoontes doorbroken.

Direct na de 5-daagse was ik drie kilo lichter. In de dagen erna komt dan de vochtbalans terug in je spieren en kom je weer wat aan. Inmiddels ben ik echter nog een kilo extra lichter geworden en dat heeft vooral te maken met die reset die je in slechts vijf dagen maakt en waarmee je vervolgens verder gaat door onder meer gezonder te eten. Dat vind ik het mooie aan 5 Day Fast!

Het vereist wel dat je in die vijf dagen strak het menu & beweegprotocol volgt. Dat vind ik de eerste dagen wat lastig, omdat je je dan ook slap voelt en ik helemaal, want ik drink normaal veel koffie. De derde en de vierde dag echter krijg je nieuwe energie en ga je er een trots in krijgen, zo elke dag met je weegschaal erbij. Ik ben echt positief! Ik ben nu overigens even helemaal gestopt met koffie. Dat neem je eigenlijk vooral om steeds maar weer even bij te komen. Dat heb ik niet nodig nu.

Of ik nog feedback heb? Ik zou in de toekomst graag zien dat er meer variatie in de menu’s komt, zodat bijvoorbeeld ik in mijn geval een alternatief voor het spinazie gerecht kan nemen.”

Oscar Keunen (28 jaar / Adviseur bij APPM "3 dgn p/wk gedetacheerd bij gemeente Amsterdam")

FIRST TIMER

Deed 5 Day Fast samen met drie collega’s start 12 juni 2023.

“Ik at al wel gezond, maar wel veel brood. En ik doe regelmatig aan intermittent fasting, ook omdat ik in de ochtend niet altijd de tijd neem om te ontbijten.

Onze collega Mellany had 5 Day Fast in het begin van dit jaar gedaan en was enthousiast. Op een dag hadden we het erover om het met het team te doen als challenge. Toen hebben we Ramon van 5 Day Fast uitgenodigd om ons eerst meer te vertellen over wat het inhoud en wat de korte termijnvoordelen en lange termijn effecten zijn. Ik heb eigenlijk nog nooit een voedingsprogramma of afval-programma eerder gedaan. Ik sport wel regelmatig en fiets onder meer vaak.

We begonnen gezamenlijk op maandag. Het was de week dat veel mensen last van hooikoorts hadden en dat speelde in het begin bij mij ook op. Ten aanzien van werk vond ik het de eerste dagen wel lastig. Je hebt een beetje honger, gebrek aan focus en soms was het lastig om mezelf te concentreren. Maar omdat je het met je collega’s doet was het ook juist wel weer leuk.

Op dag 4 en 5 realiseerde me echter dat ik met wat noten, appel, een paar dadels en een tomatensoep prima kon functioneren en zelfs een goeie energie voelde. De bewustwording dus dat je helemaal niet zoveel eten nodig hebt is het belangrijkste positieve punt dat ik meeneem uit deze challenge. Ergens weet je dat natuurlijk ook al wel, maar je doet het niet. Gedurende de vijf dagen doorleef je dit en voel je het ook daadwerkelijk. Dat laatste zorgt echt voor de bewustwording.

Dus het 5 Day Fast ontbijt met nootjes & appel waren top en die heb ik gewoon in gehouden. Voordeel is bovendien wat ik wel ontbijt maar er in de ochtend niet teveel tijd aan kwijt ben. Fijne energie trouwens de noten en fruit in plaats van brood. Met brood heb je toch meer een piek in je energie, gevolgd door een downer, en die probeer je dan te fiksen door meer koffie te nemen.

Het eten vond ik wonderwel allemaal lekker. Een week later hebben we bijvoorbeeld thuis weer de linzenstoof gemaakt, die is gewoon lekker. M'n vriendin heeft een beetje meegedaan. Zij is ook bezig met voeding en supplementen. Het was leuk dat we dit ook thuis een gezamenlijk deden.

De vitale medewerker
Nu na afloop voel ik me nog steeds fitter, energieker en ik heb een goeie focus. Er is bewustwording en niet alleen ten aanzien van eten, maar ook op tijd slapen, vroeg op in de ochtend, licht ontbijten en je lekker energiek voelen. In het kader van vitale medewerkers zou ik andere teams zeker adviseren om dit ook eens te doen, weer een wat anders dan een communicatie training. Het zou mooi zijn als medewerkers dit met hun opleidingsbudget kunnen doen. Ik denk dat daar animo voor is.

Tot slot
Zou ik het nog een keer doen? Het was een leerzame en positieve week, maar ik vond het ook wel een beetje duur, tenminste als je het vaker per jaar zou doen. Maar ik zeg geen nee !

“5 Day Fast: Onze quest is om mensen dit drie keer per jaar te laten doen voor een structurele verbetering van je preventieve gezondheid met als lange termijn doel dat mensen langer gezond leven zonder chronische ziek te worden”.

“Oscar: ja daar zeg je me wat. Ik keek toch vooral alleen naar de korte termijn voordelen merk ik. Maar als je het zo bekijkt, wat is nu 500 euro per jaar om langer gezond te leven zonder die ziekten. Dan is het misschien helemaal niet duur”.