Harmen Meijer (33 jaar / accountmanager en marathonloper)

6 KEER DEELGENOMEN

“De grootste meerwaarde voor mij als atleet is het begin van een nieuw marathonprogramma en wat kilo’s kwijtraken voor de start van het programma en de race zelf.

Daarnaast is het altijd weer een goede reset om tegelijkertijd ook een gezondere levensstijl na te streven en te realiseren dat ik lang niet alles nodig heb wat ik door de dag heen in mijn mond stop.”

Izaak Quist (41 jaar / directeur en triatleet)

3 KEER DEELGENOMEN

“De eerste keer wilde ik heel graag doen.

Ik wilde mijn lichaam detoxen en merkte ook direct per dag dat mijn lichaam zich aan het reinigen was.

Ik bereikte ook al vrij snel een “ketose” toestand die prettig is om te ervaren.De tintelingen in je hoofd en over je lichaam kan ik van harte aanbevelen.

De tweede keer had ik echter minder een doel voor ogen. Ik wilde weliswaar mijn gewicht te verminderen, maar ik merkte dat mijn mentale bereidheid een stuk lager was.

Hoewel aan het eind van de week er een getal op mijn weegschaal stond dat ik al een hele lange tijd niet gezien had, denk ik dat het je helpt om voorafgaand aan elke 5 daagse te bedenken wat je doel is.”

Jorrit Stracke (35 jaar / vastgoedondernemer en triatleet)

2 KEER DEELGENOMEN

“Ik ben op zondag met de vijf daagse kuur gestart samen met de atletengroep.

Om direct met het resultaat te beginnen; ik heb me in de trainingsdagen op dag 7 en dag 9 nog nooit zo sterk gevoeld en ben volledig enthousiast.

Ik doe triathlons en heb ook aan sportvasten gedaan maar dat ga ik niet meer doen: dat is echt meer en langer lijden. Ik ben echt verbaasd dat je met deze vijf daagse, terwijl je ook nog eens blijft eten en bewegen, hetzelfde resultaat behaalt en op sportgebied voel ik me zelfs beter.

Ik heb wel een paar momenten gehad dat ik me slap voelde, met name op dinsdag einde middag. Ik heb toen een dadel genomen, ben een rondje gaan lopen en toen ging het beter. Vanaf dag vier voelde ik me echt goed.

Ik heb ervaring met vasten en gedurende die periode kan ik weleens grumpy worden, maar ook dat was nu niet aan de hand, en dat heb ik ook gecheckt bij mijn vrouw.
Wat overigens fijn is tijdens zo’n kuur is dat het je weer bewust maakt van allerlei zaken. Ik voel me dankbaar en dichter bij mezelf staan en dat is mooi.

Deelnemen in de atleten-community en de wakker worden met de filmpjes in de ochtenden was leuk. Hierdoor ervaar je dat je het niet alleen doet en daardoor geef je minder snel op.

Op vrijdag was het klaar en zaterdag had ik de ronde van Noord-Holland. Dat was niet meer normaal. Nog nooit een segment in gemiddeld 42,5 km per uur gefietst, laat staan na 130 km. Fysiek voelde ik me zo ongelooflijk sterk. Twee dagen erna iets soortgelijks. Ik had een duurloop van 18 km staan op normale schoenen (zonder carbon) en ik heb gelopen met een gemiddelde pace 4:11 min/km. In mijn leven heb ik me misschien nog nooit zo sterk gevoeld.

Kortom, qua resultaat en qua kuur, niks dan lof, ik ben heel erg enthousiast. Als je dit eenmaal hebt gedaan ben je “hooked”.

Sindsdien doe ik mijn boodschappen ook bij de natuurwinkel. Je hebt niet alleen een reset gedurende de week maar ook daarna ga je er verder mee. Dus dat is echt wel super krachtig.”

Emma Geurts de Leng (43 jaar / hardloopster en GZ-psycholoog )

6 keer 5 Day Fast gedaan “Mijn drijfveer is om gedurende de dag zo veel mogelijk energie over te houden om aan anderen te geven en langer gezond oud te worden en ik vind 5 Day Fast werkelijk fantastisch! Waarom? 

Gedurende de 5 dagen mag je gewoon eten, wat al heel bijzonder is, en de menu’s zijn ook nog eens echt lekker! Het eten van biodynamische producten is niet te vergelijken met een sapkuur. De menu’s kun je in je dagelijkse leven invoeren. Naarmate ik het vaker heb gedaan merkte ik dat ik er goed in ben geworden. Het is sowieso goed vol te houden, maar de vijfde dag is er wel één van honger. Gelukkig is het dan ook al weer bijna voorbij en gaan we lekkere boodschappen doen voor dag 6. Mijn man en ik doen het regelmatig samen. Het brengt een mooie verbinding in zo’n week dat je samen de uitdaging aangaat.

Ik had in mijn leven al veel gezondheid experimenten gedaan en had ook al meer over dr. Longo en het fasting mimicking diet gelezen. Ik ben echt blij dat ik 5 Day Fast heb ontdekt en het is prettig dat ik door 5 Day Fast volledig wordt ontzorgd. Het komt niet alleen drie keer per jaar naar me toe, maar ook als ik een vraag heb voel ik me serieus genomen en is er direct contact. 

Elke keer dat ik vast ervaar ik weer een lichamelijke en mentale reset. Je bouwt een andere relatie met voeding op. Ik doe het overigens niet om mijn gewicht maar vooral voor een langer gezond leven. Het is daarbij fijn dat je huid er van opknapt, je voelt een positieve energie, en het is uiteraard fijn dat je buik en je hele lichaam strakker is erna.”

Angela Braspennincx (45 jaar / Gezondheidswetenschapper en hardlopen en zwemmen)

3 KEER DEELGENOMEN

“Sowieso is Ramon een toffe gast met een gunfactor en de dagelijkse filmpjes die we kregen zijn leuk. De vijf daagse is al prettig omdat je de week lekker vooral met jezelf bezig bent, met je eten en je sport. Leuk trouwens dat 5 Day Fast vanuit de sportkant komt nu. Dan vergelijk je het toch ook met sportvasten en dan is dit goed te doen. Slechts vijf dagen en geen sapkuur maar echt gezond eten. Honger heb ik niet gehad, met uitzondering dan van de vrijdagavond toen mijn man met een zak chips naast me op de bank zat.

Ik heb me tien jaar geleden al vanuit ziektebeelden verdiept in dr. Longo en me toen regelmatig afgevraagd waarom niemand dit weet? Dat je met het in dit geval, nabootsen van vasten, gezondheid kunt verbeteren. Ik heb nu zelf meegedaan vanuit mijn interesse als gezondheidswetenschapper en om aan mijn preventieve gezondheid te werken wat ik een positieve ervaring vond. Ik heb me gedurende de vijf dagen goed gevoeld, maar geen extra energie ervaren of een lagere hartslag. De eerste weken erna had ik een honger gevoel wat ik maar moeilijk kon weerstaan.

Inmiddels zijn we echter een aantal weken verder en moet ik zeggen dat het bizar lekker gaat. Na overleg met Ramon ben ik alles los gaan laten en gewoon naar behoefte weer gaan eten, maar dan wel noten, fruit, en af en toe zuivel en vlees. Van onbewerkt voedsel kun je in principe onbeperkt eten. Het lijkt wel of ik nieuwe longen en een nieuw hart heb. Ik train anderhalf uur in het zwembad en fiets daarna nog fit naar huis. Voorheen kwam ik niet vooruit met het zweet op mn rug.”

Rutger Bruin (61 jaar / ondernemer en triatleet)

TWEE KEER DEELGENOMEN

"Ik ben met jullie programma in contact gekomen via mijn zoon die bij Apollo Endurance traint voor triathlons. Ik heb vroeger veel gesport maar op een gegeven moment kreeg ik steeds blessures, vooral bij het hardlopen. Toch inspireerde mijn zoon Joep mij om ook aan triathons te gaan doen, op mijn niveau dan. Daar ben ik twee jaar geleden mee gestart en via een geleidelijke opbouw ben ik nu weer fit en heb ik een aantal triathlon sprints gedaan. Dit jaar staat de Olympische afstand in Oudekerk op het programma.

Over 5 Day Fast ben ik echt enthousiast. Het mooie van jullie programma is namelijk dat je jezelf in vijf dagen kunt resetten. Voor ik jullie vasten programma kende was ik vaak aan het struggelen, bijvoorbeeld na de winter, om er een paar kilo’s af te krijgen. Het is echt verbazend, maar ik heb het net weer meegemaakt. Ik ben kilo’s lichter en omdat je vetverbrandingsmotor geactiveerd is, ervaar ik nu een lekkere energie, heb ik een betere focus op mijn werk, voel ik me fitter en heb ik 'slechte' gewoontes doorbroken.

Direct na de 5-daagse was ik drie kilo lichter. In de dagen erna komt dan de vochtbalans terug in je spieren en kom je weer wat aan. Inmiddels ben ik echter nog een kilo extra lichter geworden en dat heeft vooral te maken met die reset die je in slechts vijf dagen maakt en waarmee je vervolgens verder gaat door onder meer gezonder te eten. Dat vind ik het mooie aan 5 Day Fast!

Het vereist wel dat je in die vijf dagen strak het menu & beweegprotocol volgt. Dat vind ik de eerste dagen wat lastig, omdat je je dan ook slap voelt en ik helemaal, want ik drink normaal veel koffie. De derde en de vierde dag echter krijg je nieuwe energie en ga je er een trots in krijgen, zo elke dag met je weegschaal erbij. Ik ben echt positief! Ik ben nu overigens even helemaal gestopt met koffie. Dat neem je eigenlijk vooral om steeds maar weer even bij te komen. Dat heb ik niet nodig nu.

Of ik nog feedback heb? Ik zou in de toekomst graag zien dat er meer variatie in de menu’s komt, zodat bijvoorbeeld ik in mijn geval een alternatief voor het spinazie gerecht kan nemen.”

Oscar Keunen (28 jaar/ gemeente Amsterdam)

EEN KEER DEELGENOMEN

"Ik deed 5 Day Fast samen met drie collega’s. Ik at al wel gezond, maar wel veel brood. En ik doe regelmatig aan intermittent fasting, ook omdat ik in de ochtend niet altijd de tijd neem om te ontbijten.

Onze collega Mellany had 5 Day Fast in het begin van dit jaar gedaan en was enthousiast. Op een dag hadden we het erover om het met het team te doen als challenge. Toen hebben we Ramon van 5 Day Fast uitgenodigd om ons eerst meer te vertellen over wat het inhoud en wat de korte termijnvoordelen en lange termijn effecten zijn. Ik heb eigenlijk nog nooit een voedingsprogramma of afval-programma eerder gedaan. Ik sport wel regelmatig en fiets onder meer vaak.

We begonnen gezamenlijk op maandag. Het was de week dat veel mensen last van hooikoorts hadden en dat speelde in het begin bij mij ook op. Ten aanzien van werk vond ik het de eerste dagen wel lastig. Je hebt een beetje honger, gebrek aan focus en soms was het lastig om mezelf te concentreren. Maar omdat je het met je collega’s doet was het ook juist wel weer leuk.

Op dag 4 en 5 realiseerde me echter dat ik met wat noten, appel, een paar dadels en een tomatensoep prima kon functioneren en zelfs een goeie energie voelde. De bewustwording dus dat je helemaal niet zoveel eten nodig hebt is het belangrijkste positieve punt dat ik meeneem uit deze challenge. Ergens weet je dat natuurlijk ook al wel, maar je doet het niet. Gedurende de vijf dagen doorleef je dit en voel je het ook daadwerkelijk. Dat laatste zorgt echt voor de bewustwording.

Dus het 5 Day Fast ontbijt met nootjes & appel waren top en die heb ik gewoon in gehouden. Voordeel is bovendien wat ik wel ontbijt maar er in de ochtend niet teveel tijd aan kwijt ben. Fijne energie trouwens de noten en fruit in plaats van brood. Met brood heb je toch meer een piek in je energie, gevolgd door een downer, en die probeer je dan te fiksen door meer koffie te nemen.

Het eten vond ik wonderwel allemaal lekker. Een week later hebben we bijvoorbeeld thuis weer de linzenstoof gemaakt, die is gewoon lekker. M'n vriendin heeft een beetje meegedaan. Zij is ook bezig met voeding en supplementen. Het was leuk dat we dit ook thuis een gezamenlijk deden.

De vitale medewerker
Nu na afloop voel ik me nog steeds fitter, energieker en ik heb een goeie focus. Er is bewustwording en niet alleen ten aanzien van eten, maar ook op tijd slapen, vroeg op in de ochtend, licht ontbijten en je lekker energiek voelen. In het kader van vitale medewerkers zou ik andere teams zeker adviseren om dit ook eens te doen, weer een wat anders dan een communicatie training. Het zou mooi zijn als medewerkers dit met hun opleidingsbudget kunnen doen. Ik denk dat daar animo voor is.

Tot slot
Zou ik het nog een keer doen? Het was een leerzame en positieve week, maar ik vond het ook wel een beetje duur, tenminste als je het vaker per jaar zou doen. Maar ik zeg geen nee !

“5 Day Fast: Onze quest is om mensen dit drie keer per jaar te laten doen voor een structurele verbetering van je preventieve gezondheid met als lange termijn doel dat mensen langer gezond leven zonder chronische ziek te worden”.

“Oscar: ja daar zeg je me wat. Ik keek toch vooral alleen naar de korte termijn voordelen merk ik. Maar als je het zo bekijkt, wat is nu 500 euro per jaar om langer gezond te leven zonder die ziekten. Dan is het misschien helemaal niet duur”.

Ruben van den Boogaard (54 jaar Architect en Squasher)

"Ik kreeg 5 Day Fast dus voor mijn verjaardag en ging er een soort van blanco in. De eerste twee dagen was ik moe, maar vervolgens ging het beter en had ik een goeie energie. Ik heb de vijf daagse heel positief ervaren en ik voel me nu lekker gezond, fit en een stuk lichter, ook lekker natuurlijk. Gedurende de week ontdek je hoeveel je eigenlijk snaait op een dag. Dat is iets waar ik nu mee verder ga. Je hoeft echt niet zo veel te eten de hele tijd. Ik deed het voor de eerste keer en samen met mijn vrouw en dat is leuk. De uitdaging gezamenlijk aangaan en het ritueel van de gerechten klaar maken met elkaar zorgt voor verbinding."

Monique Verweij

DRIE KEER DEELGENOMEN

“Wat mij opvalt is dat ik de drie keren dat ik meedeed telkens anders heb beleefd. De eerste keer had ik moeilijke en minder moeilijke momenten. Vooral het afkicken van suikers en het aanpassen van mijn eetgedrag waren lastig. Ik ben een echte koffiedrinker, maar tijdens het vasten heb ik geen last van het gebrek aan cafeïne omdat ik mijn koffie inname in de dagen na zo’n week toe bewust afbouw. 

De tweede keer vond ik zwaarder, maar aan opgeven dacht ik niet. Ik was nieuwsgierig: ‘Kan ik dit weer volhouden? Het is me toch vorige keer ook gelukt?’. Het hielp mee dat ik het samen met mijn man doe, je zit dan in hetzelfde schuitje. 

Mijn laatste keer vasten ging in één rechte lijn, ik ging er heel makkelijk doorheen. Behalve vrijdag, de laatste dag, die vond ik het aller moeilijkste. De wetenschap dat je de dag erna weer ‘gewoon’ kan eten was pittig. Ik had bijvoorbeeld ontzettend trek in een stukje kaas, kon dat moeilijk uit mijn gedachten zetten.

Het grootste voordeel voor mij is dat ik in gewicht zak. Na de week komt er ietsjes bij en daarna blijft het stabiel. Altijd lager dan mijn startgewicht dus. Ik ben er wel achter dat de manier van bewegen belangrijk is, dat je wel moet zweten. Daar krijg je een energiekick van en je zult meer gaan afvallen.”

Frits Augstein (43 jaar / Partner accountancy firma

DRIE KEER DEELGENOMEN

“Ik vond 't een positieve ervaring die vijf dagen, maar ervaarde niet die nieuwe energie of dat ik me bijzonder goed of gezond voelde. De verandering kwam voor mij vooral daarna. Ik was me namelijk echt bewust geworden van mijn eetgewoontes en die ben ik aan gaan passen, waarna de behoeftes ook anders werden. Geen extreme leefstijl aanpassingen, maar gewoon wat meer gezond eten. Het ontbijt bijvoorbeeld heb ik er ingehouden, meer fruit, minder snacks en snoep, maar ook anders snoepen zoals bijvoorbeeld dadels. We zijn nu 12 maanden verder en ik ben 12 kilo lichter. Dat is omgerekend een kilo per maand. 5 Day Fast heeft voor mij dus echt gewerkt. De laatste tijd merk ik wel weer dat ik meer behoefte heb om te gaan snoepen, dus het goede moment om me aan te melden als 5 Day Fast member. Dat heb ik een paar weken geleden gedaan en komende week start ik weer met een 5 daagse.”

Jetske Visser (61 jaar / Schoonheidsspecialiste)

EEN KEER DEELGENOMEN

Ik heb ruim vijftien jaar ervaring met detoxen. Wat me aan 5 Day Fast goed bevalt, is dat het kort maar krachtig is: de vijf dagen zijn goed te overzien.

Op maandag heb ik wel last van hoofdpijn gehad. Meestal als ik ga detoxen bouw ik af, dus geen koffie, suiker en alcohol. Deze keer paste dat niet, dus die hoofdpijn op de eerste dag is dan maar zo. Wel raad ik anderen aan om vooral koffie af te bouwen voor zij starten.

Ik zou 5 Day Fast zeker aanraden. Ik heb geen honger gehad, kon me goed focussen op mijn werk en had het gevoel dat mijn lichaam tot rust kwam, dat is een lekker gevoel.

Ook was ik wat afgevallen, dat vond ik ook fijn. Na de vijf dagen hield ik nog vast aan het ontbijt, maar op een gegeven moment ben ik daar ook weer kwark bij gaan eten. Toch neem je van elke keer vasten of detoxen iets mee dat je toe kunt passen in de dagelijks leven."

Nathalie Bremer (51 jaar / Directeur Primair Onderwijs)

EEN KEER DEELGENOMEN

"Ik vond t een geweldige ervaring om te doen. Honger gevoelens heb ik niet echt ervaren. De eerste 2 dagen was ik s’avonds wel moe en in de ochtenden had ik een lichte hoofdpijn. Dat vond ik gek want dat heb ik normaal eigenlijk nooit. Maar ok, vanaf de derde dag ging ik me echt goed voelen. De hele week sliep ik overigens echt lekker en steeds meer begon ik een soort van “high” te ervaren. De allergrootste “high” had ik op zaterdag. Mijn verwachting was dat ik bijvoorbeeld brood met Mozzarella wilde eten maar eenmaal aan het ontbijt werden t noten en gedroogde abrikozen. Het “5DF-ontbijt” is trouwens een blijvertje. Ook de avondgerechten vond ik lekker op smaak en ik vond het opvallend dat ik veel meer proefde. Het was ook heel leuk om dit samen met mijn partner te doen. We hadden er gewoon veel lol in. Een aantal gerechten neem ik mee in ons normale leven. Ik ben me bewuster geworden van wat ik snaaide op een dag. Dat doe ik nu veel minder en is ook ingeruild voor bijvoorbeeld de dadels. Ik kan het echt aanbevelen al vind ik het wel prijzig."

Joost (triatleet)

TWEE KEER DEELGENOMEN

"Ik ben triatleet en heb ervaring met sportvasten en in vergelijking daarmee vond ik dit goed te doen.

5 dagen is overzichtelijk

En het hongergevoel viel me mee. Op de eerste dag had ik het wel wat zwaar door de cafeïne, of het gebrek eraan. Maar qua energie voelde ik me gedurende de week goed en zeker op donderdag en vrijdag. De recepten zijn eenvoudig en best lekker.

Goeie reset 

Ik vond het samen doen in de community prettig, al werd er niet zoveel gezegd. Na de vijf dagen heb ik ook zaterdag en zondag nog als een monnik geleefd. Conclusie, het is een goeie reset geweest. Ik eet veel groenten en snacken s ’avonds doe ik niet meer.

3 kilo afgevallen

Direct na de vijf daagse was ik vijf kilo lichter door het vocht. Dat is nu nog steeds drie kilo en dat is mooi.

Prettige begeleiding

Wat ik ook prettig vond was de begeleiding en zo ook het advies om niet direct intervaltrainingen te gaan doen. Daarmee heb ik gewacht tot de woensdag erna en beviel uitstekend.

Dit is, in het verleden in een ander programma, misgegaan en daar heb ik toen last van gehad. Ik heb 5 Day Fast ook aan diverse mensen aangeraden en over enkele maanden ga ik het graag nog een keer doen."

Kas Stuyf (51 jaar / Psycholoog en Ondernemer)

EEN KEER DEELGENOMEN

"Samen met een vriend deed Kas rond Hemelvaart voor het eerst het vijfdaagse fast mimicking diet van 5 Day Fast. ‘Pablo en ik zijn veel aan het sporten. De primaire reden om mee te doen was in eerste instantie gewichtsverlies. Ik was aan het einde 2,9 kilogram kwijt, Pablo iets meer. Het was ook een goeie kickstart om weer wat meer op mijn voeding te gaan letten. Ik probeer altijd al laag in carbs te eten en heb een aantal elementen van het dieet na de vijf dagen in mijn dagelijks leven toegepast zoals de nootjes en appel in de ochtend.

Tijdens de vijfdaagse zijn Pablo en ik gewoon door blijven sporten zoals we daarvoor al deden. De eerste dag had ik het rondom de lunch taai met het dieet, en de vierde dag was ’s ochtends zwaar, maar verder ging het best wel goed. Wat ik fijn vind aan het protocol is dat je aan de hand wordt meegenomen, en het ziet er allemaal mooi uit.

Ik zou wel graag duidelijk uitgelegd willen hebben waarom ik het drie keer per jaar zou moeten doen, en waarom een jaarplan dan interessant is. De overgang na de vijfde dag zou nog wat meer begeleiding kunnen krijgen, qua wat je kan eten om eiwitten te halen."

Lorine Nuis (64 jaar / Was purser bij KLM "Met vervroegd pensioen door COVID-19)

TWEE KEER DEELGENOMEN

“Ik ken 5 Day Fast via mijn zoon Floris. Ik heb mij toen direct aangemeld, ik was benieuwd naar wat Floris mee had gemaakt. Ik heb het nu twee keer gedaan. De eerste keer deed ik samen met mijn vriendin Jetske, en die vijf dagen gingen mij vrij makkelijk af. 

Ik vond het spannend en leuk, las alles goed door. En mijn vriendin maakt altijd van haar eten een hele decoratie, zelfs een appel schilt ze in de vorm van een bloemetje. Dan stuurt ze die foto door en dan heb je wel lol met elkaar, dat stimuleert wel onbewust. De tweede keer deed ik het alleen, meer tussen neus en lippen door.

Het voordeel van 5 Day Fast is dat het helemaal afgebakend is, met een begin en eind. Het staat allemaal voor je uitgeschreven. De voeding die je binnenkrijgt is ook goed. Ik heb al meerdere dingen gedaan en ben bijvoorbeeld niet zo van het sapvasten, want ik denk dat een lichaam gewoon voedsel nodig heeft. Als je gaat sapvasten moet je daarna ook een probioticum nemen, het lijkt me niet goed om je darmen stil te leggen. 

Ik vind het fijn dat het gelieerd is aan gezondheid en sport op een wetenschappelijke manier, dat het niet spiritueel is en is gebaseerd op een of andere oosterse filosofie. Ik ben daar niet zo in thuis. De volgende keer 5 Day Fast staat al gepland, in september.”

Heather Rose Tammes (45 jaar / Docent en teamleider basisschool Amsterdam)

TWEE KEER DEELGENOMEN

“Mooie bewustwording hoe je gezond eet. Doordat je 5 dagen hier actief mee bezig bent, maak je een start voor verandering. Ik voel met fitter en gezonder dankzij 5 Day Fast.”

Janna Schotte (21 jaar / HB0-V student)

TWEE KEER DEELGENOMEN

“Door 5 Day Fast heb ik ervaren dat door bewuster te eten en te bewegen ik gezonder en fitter ben. En ben ik ook nog eens 5 kilo overtollig vet kwijtgeraakt. Belangrijk wel dat je naderhand blijft bewegen en de juiste dingen eet.”