Zorgt slecht slapen ervoor dat je aankomt?

Gedurende je hele leven slaap je gemiddeld tussen de 25 en 27 jaar. Zo belangrijk is slaap. En dat is ook de reden waarom te weinig slapen slecht kan zijn voor je gezondheid. Niet alleen zou je vatbaarder zijn voor stress en meer last hebben van ziektes en blessures, maar het zou ook je lichaamsvet kunnen vergroten. Dit laatste punt zullen we hier bespreken.

Is te weinig slaap ongezond voor je?

Goed slapen is essentieel voor je dagelijkse functioneren en algehele gezondheid. Zonder voldoende slaap heb je moeite met concentreren, maak je sneller fouten, en ben je emotioneel instabieler.

Wat veel mensen niet beseffen, is dat slaap net zo belangrijk is als eten en drinken. Structureel slaaptekort kan serieuze gezondheidsproblemen veroorzaken.

Volwassenen hebben gemiddeld 8 uur slaap per nacht nodig om goed te functioneren. Te weinig slaap kan je organen belasten en verhoogt het risico op o.a. obesitas, Alzheimer, hart- en vaatziekten, depressie en concentratieproblemen.

Wat is te weinig slaap?

8 uur slaap is nog steeds het uitgangspunt voor 'goede slaap'. Natuurlijk verschilt dit per persoon, maar voor iedereen geldt dat zowel de slaapkwaliteit als de hoeveelheid slaap moet kloppen. Je kunt geen goede nachtrust hebben als een van beide slecht is.

Met een goede nachtrust, ook vanuit evolutionair oogpunt, zou je nacht moeten eindigen omdat je vanzelf uitgerust wakker wordt.

In de maatschappij waarin we vandaag de dag leven, slagen maar heel weinig mensen hierin. Hoe vaak sta jij uitgerust en zonder wekker op?

In studies hebben onderzoekers uitgebreid getest wat er gebeurt als iemand te weinig slaap krijgt. In deze slaapstudies laten ze deelnemers vaak tussen de 4-6 uur slapen

Waarom is te weinig slaap ongezond voor je?

Als mens hebben we een volautomatisch 'programma' dat buiten ons bewustzijn om geactiveerd wordt als we te lang te weinig voeding consumeren.

Stel dat je na de 5 dagen doorgaat met het 5 Day Fast protocol, dan wordt dit programma automatisch geactiveerd. Je lichaam zal intern alles doen om in leven te blijven.

Een van de dingen die gebeuren, is dat je 'stressniveau' toeneemt en je van nature korter gaat slapen. Waarom gebeurt dit? Je slaapt korter zodat je (evolutionair gezien) beter en langer naar voedsel kunt zoeken. Je lichaam wil het voedsel dat je dan consumeert het liefst zo snel mogelijk omzetten in vetreserves.

Nu blijkt uit onderzoek van Dr. Matt Walker dat dit effect helaas ook andersom optreedt.
Als je te weinig slaapt, ziet je lichaam dit als 'gevaar om dood te gaan'. Wat betekent dat je meteen in een verhoogde staat van stress terechtkomt en je lichaam sneller zal proberen meer vetreserves op te slaan.

Kortom, je lichaam reageert vrijwel direct op slaaptekort. Dit voel je het beste als je de hele nacht niet hebt geslapen. Iedereen die dat doet, weet dat dit absoluut niet goed voor je is.

Wat gebeurt er in mijn lichaam als ik niet genoeg slaap?

Slaaptekort heeft aanzienlijke invloed op je gezondheid. Hieronder worden de gevolgen van te weinig slaap beschreven aan de hand van vier belangrijke vragen.

Wat zijn de effecten van slaaptekort op je eetlust?

Gepubliceerde slaapstudies tonen aan dat te weinig slaap je 'eetlust hormonen' volledig uit balans brengt:

  • Leptine (geeft een gevoel van verzadiging na het eten) neemt met 18% af.
  • Ghreline (geeft een hongergevoel) neemt met 28% toe.

Daarnaast hebben mensen met slaapgebrek meer trek in ongezond voedsel:

  • 33% meer verlangen naar zoete snacks zoals chocolade, ijs en koekjes.
  • 30% meer verlangen naar koolhydraatrijke voeding zoals pasta, brood en pizza.
  • 45% meer verlangen naar zoute snacks.

Wat zijn de effecten van slaaptekort op je energieverbruik?

Bij slaapgebrek ben je minder actief en sport je minder. Dit komt doordat je onbewust gefocust bent op energiebesparing. In de praktijk betekent dit dat je bij te weinig slaap:

  • Over een periode van een maand extra eet gedurende 2 tot 3 dagen (200 tot 300 kc per dag).
  • Minder energie verbruikt omdat je minder beweegt.

Wat zijn de effecten van slaaptekort op je stressniveaus?

Bij chronisch slaaptekort stijgt je cortisolniveau (verhoogd stressniveau) continu. Een verhoogd cortisolniveau zorgt ervoor dat je lichaam zoveel mogelijk energie opslaat als vet en er weinig tot geen focus is op herstel. Alles is gericht op 'overleven'.

Wat zijn de effecten van slaaptekort op je stemming?

Bij slaaptekort schakelt het deel van je hersenen dat Dr. Matt Walker de 'CEO van je brein' noemt, uit. Dit heeft invloed op je emoties. In onderstaande video legt Dr. Matt Walker uit wat slaaptekort betekent voor je emoties.

Dr. Matt Walker bij de TED Series op YouTube (3:41 min): “How sleep affects your emotions”

Onderzoek van Dr. Matt Walker laat zien dat als je de mentale kracht hebt om tijdens deze periode te 'diëten' en je lichaam op je reserves moet teren, je lichaam slechts 40% van de benodigde energie uit lichaamsvet haalt en 60% door het afbreken van spieren. Dit leidt tot het tegenovergestelde van wat je eigenlijk wilt bereiken.

Slaap inhalen in het weekend, kan dat?

Helaas blijkt het onmogelijk om slaap in te halen tijdens het weekend. De negatieve gezondheidseffecten die hierboven zijn genoemd, gelden dus ook voor mensen die doordeweeks te weinig slapen en proberen dit in het weekend goed te maken. Zelfs als je in het weekend ongestoord zo lang kunt slapen als je wilt, is het niet voldoende om de schade te herstellen.

Bekijk de video Dr. Matt Walker: catching up sleep in the weekend is impossibleen luister vanaf min 1:59 hoe Dr. Matt Walker dit uitlegt op basis van de resultaten van een studie.

 

Slaaptekort en Gewichtstoename: Hoe zit dat nou?

Te weinig slapen zorgt er dus voor dat je aankomt. Slaaptekort brengt je eetlust hormonen uit balans, verhoogt je stressniveau, vermindert je energieverbruik, en heeft een negatieve invloed op je emoties. Deze factoren samen zorgen ervoor dat je meer eet en minder beweegt, wat leidt tot gewichtstoename.

Heb je nog vragen? Stuur ons een bericht via het contactformulier of chat met ons via WhatsApp. Je kunt ons ook bellen op 020-2134768.

 

Terug naar blog